La Colla

L’origen de la Colla de Geganters de Rubí.
L’actual Colla de Geganters de Rubí es va fundar l’any 1987, concretament el dia 25 d’abril, amb la seva presentació a l’Ateneu Municipal, on va tenir lloc una petita exposició gràfica sobre els gegants de Rubí, acompanyada per un berenar popular. Enguany la colla ha complert el seu 31è aniversari.

L’evolució i la gent de la colla.
Durant els 31 anys d’existència de la colla, ha estat molta la gent que ha format part de la mateixa, i actualment està formada per unes 40 persones, entre adults i nens, que actuen com a portadors, acompanyants, músics, i manteniment de les figures, si bé a l’actualitat són més els acompanyats i els infants que no pas els portadors dels gegants grossos, però tothom té una tasca a realitzar dins de l’entitat.

Moments destacables de la entitat.
El primer que hem de destacar és que gràcies a la gent que ha passat per la colla i als geganters i geganteres actuals, s’ha mantingut la tradició gegantera a la nostre ciutat, i en segon lloc constatar que aquesta tradició s’ha consolidat a Rubí amb l’aparició de noves colles locals, com la del Pinar, Col·legi Teresa Altet i la del Club Natació Rubí, aquesta darrera amb una parella de capgrossos, així com també l’Escola Rivo Rubeo disposa d’una parella de gegantons, més els gegants propietat de l’Esbart Dansaire de Rubí, el Club d’Amics dels Gegants de Rubí, i també diversos particulars disposen de capgrossos propis.

Apadrinament de gegants.
Els gegants de Rubí són padrins dels gegants de Sant Cugat del Vallès (1987), Santa Eulàlia de Riuprimer (1994), de la geganta Lola del Pinar (2007) i dels gegantons de les escoles Teresa Altet (2003 i 2004), Rivo Rubeo (2012) i Matilda  Escola Ca n’Alzamora (2016).

Testimonis de Casaments.
Els gegants de Rubí foren convidats a fer de testimonis del casament dels gegants Trudes i Miquel de Juneda (2000).

Agermanaments.
Actualment la Colla de Geganters de Rubí està agermanada amb les colles de geganters de Ribes de Freser (Ripollès) i d’Agoitz (Navarra)

Els reptes actuals de la Colla i objectius a curt termini.
– La perfecció en els balls de gegants.
– La recuperació dels capgrossos i la creació d’una colla de portadors.
– L’acostament del món geganter a les escoles i als nou-vinguts.
– La incorporació de nous portadors/balladors dels gegants grans.
– La difusió de la tradició del món geganter.
– La realització d’activitats culturals diverses relacionades amb el món geganter i amb la cultura popular i tradicional (exposicions, xerrades, tallers, jornades, etc.).